Resepi Nasi Tomato Mudah Dan Cepat

by - May 27, 2017

 Assalamualaikum...

Hari ni kak lina berbuka dengan menu nasi tomato bersama ayam masak merah ditambah pula dengan dalca ayam...mudah je kalau nak buat nasi tomato ni..tak banyak guna tenaga pun..so pada yang nak mencuba buat sendiri nasi tomato di rumah dipersilakan mencuba resepi nasi tomato kak lina ni....


Resepi Nasi Tomato Mudah Dan Cepat



bahan -bahan kat atas tu blender sampai halus
*kunyit kat atas tu abaikan eh...tersesat pulak haha

Resepi Nasi Tomato Mudah Dan Cepat

Tuang minyak masak,tunggu sehingga panas,masukkan bahan blender tadi(bawang)
masukkan sebatang serai,sementara nak tunggu garing bolehla cuci beras lebih kurang 5 cawan..air pun dalam 5 cawan ye..boleh la on suis periuk nasi kita..bila dah garing kita terus masukkan dalam rice cooker kita di ikuti dengan tomato yang kita blender tadi.bolehla masukkan sekali serbuk perasa dan garam.Bila nasi kita dah mendidih masukkan susu cair dalam setengah cawan..kalau nak warna merah pekat bolehla ditambah dengan tomato puri.



Resepi Nasi Tomato Mudah Dan Cepat


Nasi dah kering...wah dah cantik,warna tak berapa nak merah sangat sebab kak lina tak letak tomato puri,terpulang pada selera masing2 ye.bila dah siap bolehlah ditabur daun bawang,daun ketumbar dan bawang goreng....

Resepi Nasi Tomato Mudah Dan Cepat

Done....dah siap dah nasi tomato yang mudah dan cepat ni....selamat mencuba..
bagi yang nak resepi ayam masak merah boleh klik link ni...AYAM MASAK MERAH



You May Also Like

11 comments

  1. Kuajak la sistahhh hahah.. Next week ade lagi x? Nk blik ni😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi jagung mau??????hahahha

      Delete
    2. K win balik goreng telor mata kerbau je ahahahahha

      Delete
    3. haloo bradahh mlampau erk teloo haahaa.. dah muak arr teloo

      Delete
  2. Lamanya tak makan nasi tomato. Makan dgn ayam masak merah memang perfect. Ada sayur acar lagi, memang tak pandang yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ana...nasi2 camni memang ayam masak merah la lawannye hihi

      Delete
  3. sayapun lama tak mkn nasi tomato...rajin sungguh la kak lina ni memasak adoiii...meh bagi alamat saya nak terjah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah kak lina jauhhhhhh tau...raya nanti mailaaa hihi

      Delete
  4. Inilah resepi yang dicari-cari..
    LZ suka makan nasi tomato tapi tak reti masak..
    Banyak resepi dirujuk tapi macam susah.. Entry ni details jadi mudah faham step by step..

    Thanks Kak 😄💕

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...iye LZ tak usah mana pun sebenarnya...bila dah buat baru tau alah senang je rupanya,kak lina pun belajar dari mak kak lina

      Delete
  5. Thanks for the recipe. I will try it out

    ReplyDelete



Popular Posts