Resepi Spageti Aglio Olio

by - July 14, 2017


Resepi Spageti Aglio Olio |  Assalamualaikum..selamat pagi semua...dah sarapan ke?hari ni kak lina update entry awal sikit sebab nak pergi seremban 2 nak tengok adik bungsu yang belajar disana...dah nama adik bungsu kan...mestilah manja haha...tak sabar nak jumpa dia..rindu sangat...Semalam kak lina dinner spageti aglio olio...ala2 orang putih konon nya...tapi si rayyan ngan wafiy tak berapa nak omputih la tekak diorang..nak nasi jugakkk...alaa...dah 2 kali keje mak ko ni kena masak lain...ingat nak senang keje kan...malah menambah keje pulak.
jom la tengok resepi spageti aglio olio kak lina yang versi cecampak apa yang adoo kat dapur je...hihi janji sedap jelah kat tekak tu...







Resepi Spageti Aglio Olio 

2 ulas bawang putih -dihiris
1 biji bawang holland-dihiris
cili padi-sebab tekak melayu
cili flakes-pakai cili kering je gunting kecik2
udang
sotong
lada hitam
serbuk perasa
gula 
garam
minyak jagung/olive oil

*Spageti direbus dengan minyak dan sedikit garam-lebih kurang 15 minit


Cara-Cara
Tumis bawang butih dan bawang holland sehingga kekuningan.masukkan segala rencah yang ada,udang ,sotong cili padi,serbuk perasa garam dan gula(secubit sahaja).bila dah sebati bolehla di masukkan spageti tadi...ni versi kosong ye xde letak pasli dan sebagainya...hihi..kalau korang ada sila lah letak ye...ni versi tekak melayu yang suka pedas2 cili api...kalau spageti kering bolehla di renjis2 sedikit minyak ye...ikutla citarasa massing2...tapi serious la senang dan cepat masakan western ni kan...xsampai 15 minit dah siap...
Done...dah boleh makannn

You May Also Like

27 comments

  1. spageti ini pernah saya makan (^_^).

    ReplyDelete
  2. Resepi paling senang. Dah lama tak buat Spageti Aglio Olio ☺

    ReplyDelete
  3. Senang nak buat..tapi ikut kerajinan..hehehe

    ReplyDelete
  4. favourite ni. tak pandai masak tapi tengok resipi macam mudah. boleh kot try nanti!

    ReplyDelete
  5. Macam senang je resipi nie. Tapi saya pemalas nak try hahaha... suka makan je

    ReplyDelete
  6. rajinnya nk menggunting cili kering tu..kalau akk main cari cili flakes jer la dik oii

    ReplyDelete
  7. Tak pernah makan lagik ni.. Nampak cam sedap jerk.. Nak buat tu yg malas.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Sedapnya. Nanti boleh cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  9. Resipi plg sempoi..igt nak buat jugak nnt..hihi

    ReplyDelete
  10. Ni la resepi semalam tu ye...looks tempting..sib baik dh makan selasa lepas

    ReplyDelete
  11. Saya dulu sampai masuk kelas nak belajar buat aglio olio ni. Tp memang puas hati sbb sedap

    ReplyDelete
  12. Simple nau resepinya. Ni kira seafood la. Black pepper aje yer ngan cili2.

    ReplyDelete
  13. Favourite all time! Sedapnya. Btw, first time sampai sini. Nice blog kak.

    ReplyDelete
  14. Tu la anak. Kalau x kena dgn tekak diorg tak pasal mamanya kena masak 2x Kan. Mama selalu mcm Tu la.. selera anak dgn ayahnya x sama

    ReplyDelete
  15. nampak senang, tapi bagi yang kureng rajin amatlah susah semua benda ni. hahaha Sedapnya! Lagi sedap kalau buat ada pedas-2. Yummy!

    ReplyDelete
  16. uish...sedapnya! saya boleh cuba lain kali~

    ReplyDelete
  17. Duk buat spageti aglio olio.! Ika suka suka bubuh bawang putih banyak-banyak

    ReplyDelete
  18. Fav ena ni! Huaaaaa! Teringin! Jap lagi nak buat la. Ikut resepi akk. Hehehhe

    ReplyDelete
  19. Resepi paling senang, cepat & sedap!

    ReplyDelete
  20. Mudah rupenye nk buat ni. Nak try la nanti. Lagi pedas, lagi sedap. My favorite ni

    ReplyDelete
  21. Resepi paling ruby suka! Kalau masak untuk family, memang ini je la yang ruby masak. Sebab anak ruby kalau nampak kuah merah walaupun tak pedas. mereka takmo makan. huwaaa. so Aglio Olio aje lah. haha

    ReplyDelete
  22. Salma pun rajin buat macam resepi ni sebab senang sangat. anak2 pun suka makan.

    ReplyDelete
  23. Sedap la akak ...tengok gambarnya pon dah terliur

    ReplyDelete
  24. Sometime i make aglio olio at home, its fast & easy and healthy.

    ReplyDelete
  25. sedapnyaaa.. nak kena buat jugak ni..

    ReplyDelete



Popular Posts